Symfonia smaków

Zobacz galerię
Sambuca – Likier Anyżowy – jak smakuje i z czym podać?

Sambuca – Likier Anyżowy – jak smakuje i z czym podać?

No właśnie, jest w niej coś z teatru. Ten płomień tańczący na kieliszku, intensywny aromat anyżu i obietnica słodkiego, rozgrzewającego finiszu. Sambuca to nie jest zwykły likier. To włoski rytuał, który zamienia koniec kolacji w mały spektakl. W Restauracji Filharmonia bardzo lubimy ten efekt. To dla nas kwintesencja digestifu – trunku, który nie tylko świetnie działa na trawienie, ale […]

Czytaj dalej
Żołądkowa Gorzka – Ziołowa Wódka – jak smakuje i z czym podać?

Żołądkowa Gorzka – Ziołowa Wódka – jak smakuje i z czym podać?

Jest kilka takich alkoholi, które są po prostu filarem polskiej tożsamości. Żołądkowa Gorzka jest na pewno w ścisłej czołówce. 🇵🇱 To złota, bursztynowa ikona, synonim gościnności. Dla gości z zagranicy – pozycja obowiązkowa. Dla nas – klasyka, do której wraca się z sentymentem. W Restauracji Filharmonia mamy do niej ogromny szacunek. Ale nie traktujemy jej tylko jako […]

Czytaj dalej
Kahlua – Likier Kawowy – jak smakuje i z czym podać?

Kahlua – Likier Kawowy – jak smakuje i z czym podać?

Są likiery, które po prostu dodają cukru. I jest Kahlúa – trunek, który dodaje… duszy. Brzmi górnolotnie? Może trochę, ale to naprawdę nie jest zwykły likier kawowy. To płynna, aksamitna esencja Meksyku: bogactwo świeżo palonej kawy spotyka się tu z ciepłem karaibskiego rumu. To ikona, która sama w sobie jest obietnicą deseru. W Restauracji Filharmonia Kahlúa ma […]

Czytaj dalej
Glenfiddich – Szkocka Whisky Single Malt – jak smakuje i z czym podać?

Glenfiddich – Szkocka Whisky Single Malt – jak smakuje i z czym podać?

Są whisky, i jest Glenfiddich. Trunek-ikona, którego logo – majestatyczny jeleń – jest rozpoznawalne na całym świecie. To nie jest po prostu whisky; to kategoria sama w sobie. To pionier, który w 1963 roku odważył się pokazać światu, czym jest Single Malt Scotch Whisky, tworząc rynek, który znamy dzisiaj. W Restauracji Filharmonia z dumą serwujemy jej najbardziej […]

Czytaj dalej
Żubrówka – Wódka Smakowa – jak smakuje i z czym podać?

Żubrówka – Wódka Smakowa – jak smakuje i z czym podać?

Mamy w karcie alkohole z całego świata, ale jest jeden, który opowiada historię stąd, z Polski. Żubrówka. Ikona, której sercem jest to słynne źdźbło trawy, a duszą – Puszcza Białowieska. To coś znacznie więcej niż wódka; to aromatyczna esencja dzikiej natury i od dekad symbol naszej gościnności. W Filharmonii uważamy, że klasyka zasługuje na najlepszą oprawę. […]

Czytaj dalej
Bushmills – Irlandzka Whiskey – jak smakuje i z czym podać?

Bushmills – Irlandzka Whiskey – jak smakuje i z czym podać?

W świecie whisky są marki-legendy, i jest Bushmills. To najstarsza licencjonowana destylarnia na świecie, która pozwolenie na destylację dostała już w 1608 roku. To ponad 400 lat rzemiosła i historii zamknięte w każdej kropli. Dlatego w karcie Restauracji Filharmonia nie mogło zabraknąć jej arystokraty: Bushmills 16 y.o. Single Malt. To nie jest zwykła whiskey. To trunek […]

Czytaj dalej
Campari – Gorzki Aperitif – jak smakuje i z czym podać?

Campari – Gorzki Aperitif – jak smakuje i z czym podać?

Jest taki jeden trunek, którego nie da się pomylić z niczym innym. Ten intensywny, rubinowy kolor to obietnica. To statement. Ikona. 🇮🇹 Campari to nie jest „po prostu alkohol”. To synonim włoskiej kultury aperitivo – ten idealny moment przejścia między pracowitym dniem a relaksującym wieczorem. To trunek, który nie próbuje się nikomu przypodobać. Jest wyrazisty, złożony i, szczerze mówiąc, absolutnie […]

Czytaj dalej
Cointreau – Likier Pomarańczowy – jak smakuje i z czym podać?

Cointreau – Likier Pomarańczowy – jak smakuje i z czym podać?

Jest kilka takich butelek, które rozpoznajesz na całym świecie. Ta prosta, kwadratowa, z bursztynowego szkła, skrywająca krystalicznie czysty płyn, jest jedną z nich. Cointreau to nie jest „po prostu likier pomarańczowy”. To serce dziesiątek klasycznych koktajli. Ale dla nas w Restauracji Filharmonia to coś jeszcze: jeden z najbardziej wyrafinowanych digestifów, jakie można sobie wyobrazić. Ma w sobie czystą, […]

Czytaj dalej
Tullamore Dew – Irlandzka Whiskey – jak smakuje i z czym podać?

Tullamore Dew – Irlandzka Whiskey – jak smakuje i z czym podać?

W świecie whiskey Irlandia ma swoją unikalną tożsamość, którą można zamknąć w jednym słowie: gładkość. A wśród irlandzkich legend, Tullamore Dew zajmuje miejsce absolutnie wyjątkowe. To nie jest po prostu kolejna butelka na półce. To kwintesencja rzemiosła, która opiera się na „potędze trójki” – filozofii, która czyni ją jedną z najbardziej aksamitnych i zbalansowanych whiskey na świecie. W […]

Czytaj dalej
Martini Bianco – Biały Wermut – jak smakuje i z czym podać?

Martini Bianco – Biały Wermut – jak smakuje i z czym podać?

Są takie nazwy, które stają się synonimem całej kategorii. Mówisz „adidasy”, myślisz „buty sportowe”. Mówisz „Martini” – i myślisz o włoskim stylu, dolce vita i… no właśnie, elegancji. Ze wszystkich wariantów tej legendy, Martini Bianco jest tym najbardziej świetlistym i chyba najbardziej lubianym. To nie jest zwykły alkohol. To bilet wstępu do świata aperitivo. 🇮🇹 W Restauracji Filharmonia wiemy, że dobra kolacja […]

Czytaj dalej