Dobre jedzenie lubi towarzystwo wykwintnego alkoholu. Dlaczego? Trunki podbijają smak potraw, wprawiają w dobry nastrój i umilają spotkania przy stole. Odwiedzając restaurację, warto zapoznać się z oferowanymi alkoholami, które komponują się z potrawami zawartymi w karcie. Doskonałą oprawą wyjątkowych okazji będzie wyszukany koniak. W menu restauracji znajdziesz wiele pozycji, które będą idealnie komponować się z wyselekcjonowanym destylatem wina. Poznaj nasze propozycje i daj się porwać w kulinarną podróż.

Czym jest koniak?

Przed wyborem tego rodzaju trunku, warto poznać jego krótką charakterystykę. Koniak to mocny i aromatyczny trunek, zawierający około 40% alkoholu o bogatej historii rodem z Francji. Oryginalny koniak produkowany jest w okolicach miejscowości Cognac, skąd pochodzi jego nazwa. Powstaje on na skutek dwukrotnej destylacji wina z wysokiej jakości winogron uprawianych w okolicach miejsca pochodzenia. Destylacja zachodzi w miedzianych alembikach. Uzyskana ciecz dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach. Otrzymany napój zyskuje charakterystyczną, bursztynową barwę i niepowtarzalny aromat. Koniak smakuje kapitalnie, jeśli degustowany jest solo, najlepiej po pysznym, obfitym posiłku. Może również stanowić składnik jedynych w swoim rodzaju koktajli.

Jaki jest smak koniaku?

Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ jest to złożone połączenie i wielopoziomowa fuzja aromatów. Można w nim wyczuć owoce, wanilię, czekoladę, aromaty drzewne, korzenne i pikantne. Ostateczny smak koniaku zależy od przebiegu procesu leżakowania.

Z czym pić koniak?

Dobry koniak to wyborowy alkohol, który można pić niemal z każdą potrawą kuchni polskiej i europejskiej. Szczególnie dobrze odnajduje się w towarzystwie kuchni śródziemnomorskiej. Będzie dobrym uzupełnieniem spotkania przy stole zarówno jako aperitif, jak i alkohol do dania głównego – obiadu lub kolacji. W menu restauracji oferujemy różnorodne pozycje, z którymi markowy koniak komponuje się wyśmienicie:

  • Łagodne sery – miłośnicy dobrych serów z pewnością rozsmakują się w przystawkach serwowanych przez nasz lokal. Sery dodawane są również do innych potraw jak na przykład sałatki.
  • Różnego rodzaju desery – złożony smak koniaku świetnie komponuje się z różnego rodzaju słodkościami, od czekolady po desery lodowe czy owocowe.
  • Owoce morza – kawior czy ostrygi plus koniak to smak luksusu. Wyszukane połączenie owoców morza i koniaku to propozycja na wyjątkowe okazje.
  • Mięsa – koniak smakuje wybornie, jeśli degustowany jest w towarzystwie mięs. Szczególnie dobrze smakuje w towarzystwie takich dań jak wędzona kaczka czy foiegras. Nadmienić należy, że dobrej jakości koniak to również doskonały dodatek do sosów mięsnych czy terriny.
  • Sushi – miłośnicy sushi również mogą pokusić się o lampkę koniaku zarówno w wersji tradycyjnej, jak i vege.